Forskning visar:

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.


Hög kolesterolhalt i blodet och övervikt, speciellt bukfetma, är riskmarkörer som kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdom. Bra matvanor och rörelse i vardagen motverkar både övervikt och högt kolesterol. Alla kan minska risken för ohälsa genom att äta bra!



Goda råd!

Du kan äta gott, hälsosamt och hållbart genom att följa de Svenska kostråden som bygger på de nordiska näringsrekommendationerna; de är ett resultat av tusentals vetenskapliga studier som sammanvägts. Det fina är att mat som är hållbar för din hälsa, som regel även är hållbar för vår planet.

Mer grönsaker, frukt, bönor och fullkorn samt hälsosamma fetter

Visste du att:

Om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd –  fokus på att äta mer grönsaker, frukt, bönor och fullkorn samt hälsosamma fetter, skulle 5000 dödsfall av hjärtinfarkt och stroke kunna undvikas varje år.. 


Nyckelhålet visar vägen till hälsosammare mat

Nyckelhålsmärkningen lanserades för cirka 30 år sedan och är den enklaste och kanske bästa vägvisaren till hälsosammare livsmedel.

 Om du väljer nyckelhålsmärkta produkter får du i dig


  • mindre socker och salt
  • mer fullkorn och fibrer
  • nyttigare eller mindre fett.

    Både förpackad och oförpackad mat kan vara nyckelhålsmärkt.

    Nyckelhålet finns på exempelvis färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färska fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Nyckelhålsmärkta produkter är ett nyttigare val i just den aktuella livsmedelsgruppen.