Hälsosamma matvanor

Källa: Livsmedelsverket


                              Mer grönsaker, frukt, bönor och fullkorn samt hälsosamma fetter

Över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje år om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd – med fokus på att äta mer grönsaker, frukt, bönor och fullkorn samt hälsosamma fetter

Nyckelhålet visar vägen till hälsosammare mat

Nyckelhålsmärkningen lanserades för cirka 30 år sedan och är den enklaste och kanske bästa vägvisaren till hälsosammare livsmedel.

Väljer du nyckelhålsmärkta produkter får du i dig

            • mindre socker och salt

            • mer fullkorn och fibrer

            • nyttigare eller mindre fett.

Både förpackad och oförpackad mat kan vara nyckelhålsmärkt. Nyckelhålet finns på exempelvis färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färska fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Nyckelhålsmärkta produkter är ett nyttigare val i just den aktuella livsmedelsgruppen.